Hva slags skallfasetter å velge?

22/02/2017
tannleger i warszawa. medicover, Skallfasetter

De fleste av oss drømmer om et vakkert smil med hvite tenner. Dessverre, naturen gir oss sjelden helt hvite bein og rette, velskapte tenner. Den enkleste og raskeste løsningen på dette problemet er definitivt skallfasetter. Det finnes flere typer av dem – hva skal man velge?

I dag har et bredt smil med skinnende hvite tenner blitt synonymt med helse og attraktivitet. Hver dag ser vi bilder i blader, reklame og filmer, der det er aktører som kan skryte med dette attributtet. I en slik situasjon er det lett å få komplekser og nedstemthet. Det virker som mange av oss kan aldri fange opp med stjerner på scenen og skjermen, vil de alltid føle ubehag ved tanken på å presentere sine tenner i en full smil. Heldigvis er dette ikke sant – vi kan enkelt få en lignende effekt, hvis vi velger skallfasetter.

Skallfasetter er svært tynne plater, montert på tennene ved hjelp av et spesielt lim. Denne behandling fjerner de estetiske ujevnheter, slik som skjemmende fargen av tenner, uregelmessig form, forskjell i lengde og manglende fragmenter av tenner. Etter påføring av skallfasetter vil de beholde sin naturlige glans og vil ikke skilles fra de naturlige, sunne tenner.

Fiksering av skallfasetter kan gjøres på to måter. Den første forutgås av en liten sliping av den første (labiale) lag av emalje for å gi plass for fremtidige skallfasetter. Denne behandlingen er nødvendig hvis vi ønsker å rette formen på tennene (dvs. vi kommer til å redusere det, å reversere utstående tenner eller justere de roterte tenner) – ellers ville de avsløre ut av tannbuen. Hvis vårt mål er ikke noen av disse tingene, kan vi velge fiksering av skallfasetter uten sliping. Da ikke noe er gjort med tenner (de er bare svakt polert), derfor fiksering av skallfasetter er en reversibel prosess. Denne løsningen er et utmerket valg for å eliminere dias, utvide tenner eller endret fargen på tennene.

Noen mennesker har et problem å skille skallfasetter fra kroner. Men disse er ikke synonyme begreper. Kronen er en kunstig tann festet til en naturlig tannrot eller implantat som imiterer roten av tannen med en spesiell kopling. Behandlingen av installasjon av kronene utføres for å kompensere tap av tenner. Mens skallfasetter er festet kun til sunne tenner og bare av estetiske grunner (for eksempel når tennene er misfarget eller buet). Kontraindikasjon for installasjon av skallfasetter kan være tannkjøttsykdom, omfattende fyllinger og overdreven skade på emaljen – i dette tilfellet den beste løsningen er kronen.

 

 

I dag bruker tannklinikker flere typer av skallfasetter.

Akryl skallfasetter er de som bare midlertidig beskytter tennene før installasjon av passende skallfasetter. Disse inkluderer vanligvis akryl herdet ved koking eller selvpolymerisert akryl herdet ved lys. Denne type skallfasetter er ustabile – de vanligvis kan være i ca. 2 år. Videre er de tykkere, tyngre og mindre estetisk enn andre typer skallfasetter, som også er mye billigere.

En annen type er kompositt skallfasetter laget av flere materialer med ulike egenskaper. Vanligvis har en av dem en bindende effekt som gir større styrke, hardhet og samhold i kompositt. Den andre komponenten gjør skallfasetter motstandsdyktig mot mekaniske skader. Dessverre, kompositt skallfasetter er ensartede i farge, som gjør dem kunstig, også materialet som de er laget av er utsatt for misfarging med tiden (vanligvis gulning).

Vi kan også velge keramiske skallfasetter, laget av keramisk feltspat, som tillater deg å oppnå en naturlig utseende av tennene. De viktigste komponenter av slike skallfasetter er silisiumdioksyd, kaolin, kvarts, og fargestoffer, som etter knusing, blanding med vann og modellering blir brent i ovnen. Keramiske skallfasetter er mer holdbare, og derfor mye mer dyrere enn kompositt.

Den mest populære typen skallfasetter er porselen veneers. Deres funksjoner inkluderer høy fleksibilitet og holdbarhet. Under prosedyren de permanent binder seg til tennene, de er også kjennetegnet ved høy mekanisk styrke. De er laget av porselen masse bestående av akrylmasse, keramiske masse og andre komposittmaterialer. Porselen skallfasetter kan sikkert fikses på alle tennene, men dette er vanligvis utføres på de som er synlig når man snakker. Denne type plater gjennomgår ikke misfarging fordi de er resistente mot dannelse av tannsten og andre sedimenter.

Det siste alternativet er helkeramiske skallfasetter som har lignende lag som tennene, som er et lag med emalje og porselen dentin. Understellet er porselen fremstilt av zirkonium eller aluminium oksyd.

Som du kan se i ovennevnte klassifiseringen, skallfasetter har blitt satt i rekkefølge fra billigste til dyreste. Men de er også satt fra de so har minst tilfredsstillende kvaliteter til de som ser best ut. Valget bør gjøres både på grunnlag av den ønskede effekt og finansielle muligheter for klienter.

Posted in Blog | Tags: