Hvordan håndtere dårlig ånde?

21/03/2017
tannleger i warszawa, medicover, dårlig ånde

Dårlig ånde er et pinlig problem som er vanskelig å akseptere. Årsaken kan være en dårlig munnhygiene, dårlig kosthold, og selv en sykdom. Finnes det effektive måter å løse dette pinlige problemet?

Dårlig ånde kan synes å være bare en mindre ulempe, men i virkeligheten ofte står i veien for en normal, tilfredsstillende liv. Det fører til en stor forlegenhet, blir årsak til sosial utfrysing, og i ekstreme tilfeller også fører til mer alvorlige problemer i yrkeslivet og privatlivet. Mange mennesker feilaktig sidestiller den med mangel på tilstrekkelig hygiene. I mellomtiden ble halitosis (dvs. dårlig ånde) inkludert i klassifiseringen av sykdommer. Dette problemet kan ta mange former: som ofte skjer med menn som med kvinner, og det skjer på forskjellige tidspunkt, for eksempel i løpet av dagen, om morgenen eller rett etter et måltid.

Over 87 prosent av tilfellene med halitosis tilsvarer dårlig munnhygiene. Uforsiktighet i dette trinnet resulterer i feil tannpuss, som raskt samler tannstein. Biter av mat som er ikke fjernet er et perfekt miljø for bakterier og sopp, som utvikler karies, tannkjøttsykdom, og slimhinner. Uriktig hygiene skjer også ved bruk av proteser: akryl er et porøst materiale, slik at bakterier på overflaten kan forårsake lukt. Mens du daglig pusser tennene, ikke glem om tungen. Den er dekket med et lag (spesielt på den bakre del), som er en næring for anaerobe bakterier (for eksempel Fusobacterium, Actinomyces) og en av deres metabolitter er flyktige svovelforbindelser (hydrogensulfid, metylmerkaptan, dimetylsulfid).

En annen mulig årsak til dårlig ånde er ØNH sykdommer. Du bør vite at f.eks. den tilbakevendende betennelse i mandlene skaper nisjer som kan fylles med restene av mat eller sekreter som strømmer fra de syke nese og bihuler. Normalt vasker spytt bort bakterier fra munnen, halsen og mandlene, men hvis utskillelsen av spytt synker – vi må håndtere store mengder bakterier som produserer illeluktende svovelforbindelser.

Et annet problem kan være gastrointestinale forstyrrelser, f.eks. magesår, gastritt, inflammasjon av mage-tarmkanalen, tinea eller malabsorpsjon. Lignende effekter forårsaker respiratorisk sykdom, og i særdeleshet den lungesykdom (f.eks. trøske og tuberkulose). I tillegg kan årsaken til dårlig ånde være:

– hormonell ubalanse, f.eks. under menstruasjon og overgangsalder. Utskillelsen av spytt blir redusert, som fører til erodere bakteriefloraen i munnen og økt sekresjon av svovelforbindelser,

– slanking dietter, spesielt kalorifattig og sultestreiker som forårsaker dehydrering,

– psykologisk stress – stress hormon hemmer sekresjon av spytt (derav den velkjente følelse av tørrhet i munnen),

– drenering og anvendelse av medisiner mot høyt blodtrykk – de tørker hals og munn, og hemmer sekresjon av spytt.

 

tannleger i warszawa, dårlig ånde

Hvordan kan vi håndtere den vanskelige problemet med dårlig ånde? Det er flere effektive måter:

Først av alt bør du ta vare på en sunn tannsett. Når du merker symptomer på halitosis, bør du først gå til tannlegekontoret. Ikke glem å pusse tennene minst to ganger om dagen og helst etter hvert måltid. Hvis du ikke har en slik mulighet i det øyeblikket, kan du tygge mint tyggegummi uten sukker eller skylle munnen grundig.

Kjøp økologiske sinktabletter. Dette produktet er tilgjengelig i apotek. Den inneholder sink ioner, som reagerer med svovelforbindelser ansvarlige for dannelse av lukt. Tabletten oppløses på tungen, og etter noen minutter er pusten mye friskere (effekten varer i opptil flere timer).

Skyll munnen med urtete av kamille eller salvie. Urteteer regenererer slimhinner og kamper bakterier. Du kan drikke det i stedet for te, eller skylle munnen og spytte ut.

Du kan tygge tørkede blomsterknopper av fedd treet. Dette er en fin måte å forfriske umiddelbart din dårlig ånde. Vi kan også bruke urtete med dette krydderet. For å lage urtete du trenger en kopp kokende vann og en spiseskje av tørkede blomsterknopper av fedd treet. Du kan bruke denne væsken som munnvann etter hver tannpuss.

Bruk persille. Tygging av persille er kjent i århundrer som en svært effektiv metode for å forbedre lukt av dårlig ånde etter å ha spist løk eller hvitløk. Blader av persille bør tygges både før og etter inntak av disse produktene.

Bruk 15-dagers einer behandling. Du bør gjøre dette minst to ganger i året. Det innebærer tygging av tørket einebær (5 stykker den første dagen, og hver neste dag legger vi en til før vi kommer til 12 stk per dag). Etter å nå målet, hver dag bør vi redusere antall bær med en for å komme ned til 5 stk per dag.

Drikk alfalfa juice. To ganger om dagen kan du bruke en spiseskje av drikke eller ta tabletter med ekstrakt av plante.