Hvorfor er det verdt å få tann flouride?

27/02/2017
tannleger i warszawa. medicover, tann fluoride, sunne tenner

 

Hver av oss ønsker å ha fine, sunne tenner og et bredt smil uten forlegenhet. En måte å oppnå det er å få en systematisk fluor behandling – en av de meste effektive forebyggende behandlinger som brukes i tannbehandling. Systematisk behandling styrker emaljen og beskytter tennene mot et mulig angrep av karies.

“Hvorfor skal man få fluor behandling på klinikken når fluor er en ingrediens i mange tannkremer?” – noen av dere kan lure på. Dessverre er dette element som inneholdes i tannpastaer hurtig utvasket fra overflaten av spytt, og dens konsentrasjon er for lav til å beskytte fullt tennene mot caries.

Fluor behandling er noen ganger også kalt som lakkering. Det innebærer tilsetning av kalsiumfluorid som inneholdes i den emalje som dekker tannen fra utsiden. Emaljen beskytter mot skader og reduserer absorpsjonen av bakterier. Fluor er en naturlig forekommende kjemisk element, den finnes i fri tilstand som et meget giftig gass med en stikkende lukt som knytter sammen med klor. Selv om fluor har en høy giftighet, i passende mengder er det viktig for en god utvikling av tenner og bein. Dette elementet penetrerer tannemaljen, som opptrer på kalsiumforbindelser. Som et resultat, er kalsium betydelig mindre oppløses i syrer som finnes i munnhulen, resulterte fra bakteriell metabolisme og leverte sammen med mat. Som et resultat av denne behandling blir emaljen sterkere og mer motstandsdyktig mot syre og bakterier som forårsaker karies.

Anvendelsen av ytterligere doser av fluor kan være på forskjellige måter – tannlege velger en av dem i det enkelte tilfelle. Det er verdt å si at prosedyren bør innledes med grundig rengjøring av tennene fra sedimentet og tannstein. Overskudd av fluorid kan være skadelig, slik at det er meget viktig at fremgangsmåten blir utført under nøye medisinsk veiledning. For mye av dette element kan føre til ødeleggelse av emaljen (som i sin tur fører til forekomst av flekker på tennene), forgiftning og til og med hypothyroidisme.

tannleger i warszawa. medicover, tann fluoride, sunne tenner

Fluorisering kan utføres på forskjellige måter, ved forskjellige metoder for påføring av elementet og effektivitet.

Endogen fluorisering brukes hovedsakelig for barn. I dette tilfellet, er spesielle preparater med fluor påført i form av tabletter eller dråper for å svelge, drikkevann eller salt beriket med fluor. Deretter ioner av elementet når tennene gjennom blod.

Eksogen fluorisering omfatter påføring av preparater som inneholder fluor direkte til tannoverflaten. Midler har vanligvis form av en gel eller lakk som påføres med spesielle børster. Lakkering gjør at preparater forblir på tennene i noen tid. Forskning har vist at denne metoden kan redusere faren for karies med opp til 40%. Behandlingen må utføres 2-4 ganger i året.

Et annet eksempel på eksogen metoden er en kontakt fluorisering. Det tar ca. ett minutt, og består av å gni overflaten av tennene med en bomullsdott eller børste med fluorpreparater. For dette formål er en kompress med gel som inneholder fluorid-ioner kan også anvendes. Produktet påføres de spesielle engangs skjeer, som deretter brukes til tennene i ca. 5 minutter. Etter denne prosedyren kan pasienten ikke spise eller drikke i 2 timer.

En annen måte å utføre denne behandlingen er metoden for børsting. Den spesielle væske påføres børsten, som deretter brukes til å pusse tennene i et par minutter. Etter børsting bør du ikke skylle munnen.

Den siste typen eksogene fluorisering er fluor iontoforese. Fluor påføres ved hjelp av en likestrøm av svak intensitet. Bomull eller gasbind fuktet med fluor preparater påføres med en spesiell skje. Deretter skjeen er plassert i munnen i 4-6 minutter. Fluor iontoforese er den mest effektive metoden for fluorisering, som reduserer karies med opptil 70%.

Vi forbinder fluorisering av tenner først og fremst med behandlinger utført på skolen eller barnehagen. Det er faktisk veldig viktig når det gjelder barn under 14 år, når tennene er fremdeles på det stadiet av vekst. Men skal man ta vare på tannsett i alle aldre. Indikasjoner for fluorisering blant annet er:

– Forebygging av karies (både barn og voksne),

– Overfølsomhet for tannhalser,

– Remineralisering av første grad av karies og misfarging,

– Forebygging av tilbakefall av karies rundt fyllinger, kroner og restaureringer,

– Forebygging av karies under behandling med tannregulering (både fast og flyttbar).

Profylaktisk fluorisering behandling bør utføres en gang hvert halvår, siden utseendet på første tann. Den øvre aldersgrense finnes ikke. Denne prosedyren skal utføres først av alle prosedyrer av tannbleking, når de blir spesielt sensitive, og av sandblåsing eller skalering (fjerning av tannstein). Det er også en god ide å berike den daglige kosthold med produkter som inneholder fluor, for eksempel valnøtter, gelatin og sjømat.

Posted in Blog | Tags: ,