Melketenner – når de oppstår og hvordan du kan ta vare på dem

02/02/2017
Melketenner

Menneskemelketenner vokser i en alder fra seks til tretti måneder. Deres totale antallet er tjue, ti i overkjeve og ti i underkjeven, hvor melketannsett ikke har premolarer. På grunn av formen av tannkroner, røtter og tildelt funksjon melketennene er delt inn i tre grupper: i midten av hver bue er to fortennene, en hjørnetann og to jeksler.

 

 

Prosessen med barnetenner som vokser

Det er prosessen med utbrudd av det første barnetenner. Det er en ganske smertefull opplevelse, og det er derfor de fleste babyer er så sutrete og irritabel. Barn på dette tidspunktet kan sove dårlig og ha feber. Hovent tannkjøtt gjør vondt og klør, slik at barn ikke vil spise, og de spytter mye. Det er mulig å hjelpe barnet som går gjennom denne prosessen ved å smøre tannkjøttet med en spesiell gel eller ved å massere tannkjøttet med fingertannbørste. Du kan også gi barnet en kjølt bitering for å tygge eller skylle tannkjøttet med infusjon av kamille.

 

I hvilken rekkefølge kommer melketennene?

Melketenner begynner å dannes lenge før de kan være synlig, så tidlig som i en alder av 6 uker fosterlivet. I løpet av de neste månedene før fødselen gradvis, lag på lag, de dekkes med hard emalje. Barnet er født med alle melketenner som har blitt utviklet, men selvfølgelig de er fortsatt usynlig. Dette er ikke slutten av prosessen, fordi emalje fortsatt øker. Bare når det dekker hele laget av tannkrone av passende tykkelse, begynner tannroten for å ta form. Tannkronen vokser langsomt, det presser og bryter tannkjøttet. Tennene vises i følgende rekkefølge:

  • nedre sentrale fortenner – de vokser i en alder mellom 6 og 11 måneder,
  • øvre sentrale fortenner – de vokser i en alder mellom 6 og 12 måneder,
  • øvre side fortennene – de vokser i en alder mellom 6 og 16 måneder,
  • nedre side fortennene – de vokser i en alder mellom 7 og 18 måneder,
  • første jekslene – de vokser i en alder mellom 10 og 19 måneder,
  • hjørnetenner – de vokser i en alder mellom 15 og 24 måneders,
  • andre jekslene – de vokser i en alder mellom 21 og 31 måneders.

 

Når prosessen med utbrudd av første tenner er fullført, bør barnet ha totalt 20 tenner – ti øvre tenner og ti nedre tenner. Rekkefølgen av tenner er fast, men det kan skje at tennene vokser i en annen rekkefølge. Du bør ikke bekymre deg om det, for tiden av utbruddet av tenner er genetisk bestemt.

 

Hvordan ta vare på melketenner?

Først av alt, ta vare på riktig munnhygiene. Du bør også ta vare på riktig kosthold og sørge for at barnet ikke spiser for mye søtsaker. Ellers kan det føre til utvikling av karies. Hvis dette skjer, er behandling nødvendig. Tidlig utvinning av melketenner kan forårsake feil okklusjon, og karies kan spres på voksentennene. Derfor bør foreldre regelmessig gå med barna til tannlegen for å sjekke tennene.

Posted in Blog | Tags: