Visdomstennene – problematisk eller irrelevant?

06/02/2017
tannleger i warszaw, visdomstennene

Alle på den tiden av barndommen gikk gjennom perioden med tenner og trodde det var slutten. Dessverre er det ikke sant. Under puberteten, det vil si når vi er mer enn ti år, vanligvis i en alder mellom 17 til 25 år, kan våre tredje jekslene begynne å vokse, eller åttende tenner også kjent som visdomstennene. Hvorfor visdom? Absolutt ikke fordi med visdomstennene vår intelligens øker. Dette er en myte og morsomt rykte, men det kan konkluderes med at i en alder hvor de vokser, vi allerede har noen “visdom”.

Økende, eller ved å snakke mer praktisk utbrudd av disse tennene er hovedsakelig preget av betydelige smerter, og noen ganger feber. For noen er denne prosessen helt smertefri og ikke litt plagsom, tenner kan tjene dem i mange år. Noen ganger, dessverre , kan det skje at smertene oppstår plutselig og spontant, og deretter går og kommer tilbake etter en stund, f.eks. et par måneder. For noen er denne prosessen noen ganger også smertefull eller fører til andre “bivirkninger” effekter, f.eks. tannkjøttet hette, som blir betent. Mange spør hvor lenge prosessen med utbruddet av visdomtennene varer, men man kan ikke akkurat definere det. Det kan skje at opp til 40 år eller i alderdommen etter belastning av protese.

Disse tenner er særlig utsatt for karies og på grunn av deres plassering i munnen de er vanskelige å behandle. De er plassert i enden av tannsettet, de kan ikke børstes på riktig måte og de samler restene av mat. Vanligvis lurer vi på hvorfor vi trenger visdomstennene hvis de ikke virkelig hjelper å tygge og slipe mat. Vanligvis er dette gjort for å redusere antall tenner, og plutselig en annen tann som ikke tjener noen nyttig funksjon. Det er selv noen tilfeller at noen mennesker ikke engang har en anelse om deres åttende tenner, fordi de stoppet i benet og aldri gravde over tannkjøttet. Deres tilstedeværelse kan sees på røntgenbilder og deretter funnet ut hva man skal gjøre med dem. Man kan la dem være eller fjerne dem.

tannleger i warszawa, tannbehandling, Visdomstennene

 

Mange mennesker har mye problemer med sin visdom tennene. Først av alt, disse problemene angår deres vekst og plassering. De kan oppstå ufullstendig eller ikke i det hele tatt. De kan bli dårlig lagt, de forårsaker cyster og betennelser, eller selv har røtter smeltet sammen med andre tennene, forårsaker andre problemer. Dette er noen av grunnene til utvinning av slike tenner. Denne beslutningen tas av tannlegen, selvfølgelig, men bare etter at analysen. Uregelmessige former eller antall av røttene av tennene ofte gjør det umulig å behandle dem, så for å beskytte de gjenværende tenner disse kan bli utvunnet. En annen grunn for utvinning av tredje jekslene er kjeveortopedisk endringer. Det kan være utilstrekkelig plass for dem i kjeven. Tennene kan presses ved stakk av åttende på syvende tenner, som vokste i feil vinkel.

Positive aspekter av visdomtennene? De kan brukes som materiale til å fylle de andre tennene for å erstatte f.eks. mistet fortennene. Når visdomstennene vokser, kan de hjelpe og gjøre opp gapet etter disse tennene. Dessuten er det verdt å holde visdomstennene, fordi jekslene er godt materiale for kjeveortopedisk erstatning av tapte tenner, f.eks. syvende tenner på grunn av karies. I dette tilfellet, kan du også snakke om implantat eller autotransplantasjon .

Visdomstennene er ikke bare irriterende, men de kan også være nyttig. Det er ikke verdt å fjerne dem hvis de ikke skaper noen problemer, siden de kan vise seg å være en redning for våre smil. Men i mange tilfeller utbrudd og vekst er problematisk, og deretter utvinning kan være rask og smertefri.

Posted in Blog